"Turista az, aki útrakél azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közebett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek s aki ez álomkép eredetijét fáradtságtól vissza nem riadva keresi - s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nem veszíti, hiszen örömét ez a keresés teszi."
- báró dr. Eötvös Loránd

ÁLOM KUPA

a kupa, ahol önmagad kell legyőznöd


szabály | teljesítők listája

Az Álom kupa egy olyan teljesítménytúra kupa, ahol (a korábbi) önmagad kell legyőznöd. Többet, többször, gyorsabban, kitartóbban és/vagy változatosabban, játékosabban, taktikusabban kell túráznod (vagy terepfutnod), mint ahogy eddig tetted. Ezt azt is jelenti, hogy minél komolyabban túráztál eddig, annál nehezebb megszerezned az Álom kupát - de akkor sem lehetetlen.

A lényeg, hogy 2020-ban az alábbi 12 pontból legalább 3-at teljesíts. Ezt a három pontot tetszőlegesen, azaz szabadidődnek, képességeidnek, céljaidnak és álmaidnak megfelelően választhatod ki. Legyen tehát 2020-ban a...

1.) legtöbb túrád
2.) legtöbb kilométered
3.) életed leghosszabb túrája
4.) életed legszintesebb túrája
5.) életed leggyorsabb túrája
6.) legtöbb kéktúrázásod
7.) legtöbb Térképköröd vagy más instant körtúrád
8.) legtöbb pontod a Túralottón
9.) legtöbb kerékpáros kilométered
10.) kedvenc túrasorozatod folytatása
11.) első sikeres visszavágód
12.) kupa-fokozat túlszárnyalásod [új! 2020-tól]

(A túra jelenthet hivatalos teljesítménytúrát vagy terepfutó rendezvényt itthon vagy külföldön, valamint hivatalos online kiírással és teljesítői listával rendelkező instant körtúrát is.)

Nézzük részletesebben az egyes pontokat.

1.) legtöbb túrád (min. 10 túra)

Teljesíts 2020-ban több túrát, mint bármelyik korábbi évben. Ha például eddig abban az évben, amikor a legtöbbet túráztál 12 túrát teljesítettél sikeresen, akkor 2020-ban legalább 13-at kell.
Megkötés: legalább 10 túrát teljesítened kell 2020-ban, hogy érvényes legyen ez a pont.
(Igazolás módja: a túrázóra bízva. Meg kell adnod azt az évet és azoknak a túráknak a számát, amit túl kívánsz szárnyalni, valamint az idei eredményt, például: "2015: 30 túra, 2020: 32 túra")

2.) legtöbb kilométered (min. 250 km)

Legyen 2020 az az év, amikor a legtöbb kilométert teszed meg túrákon.
Megkötés: legalább 250 km-t meg kell tenned összesen, hogy érvényes legyen ez a pont.
(Igazolás módja: a túrázóra bízva. Meg kell adnod azt az évet és az abban az évben megtett összkilométert, amit túl kívánsz szárnyalni, valamint az idei eredményt, például: "2017: 830 km, 2020: 910 km")

3.) életed leghosszabb túrája

2020-ban teljesítsd az eddigi leghosszabb túrádat (több részletben is teljesíthető túrák esetén, mint pl. a Térképkörök csak az egy részletben való bejárás számít).
(Igazolás módja: a túrázóra bízva. Meg kell adnod a korábbi leghosszabb túra nevét, távját és a teljesítés évét, valamint az ideit: "2016: Kinizsi Százas (100 km), 2020: Rockenbauer 130 (129,6 km)")

4.) életed legszintesebb túrája

2020-ban teljesítsd az eddigi legtöbb emelkedővel bíró túrádat (több részletben is teljesíthető túrák esetén, mint pl. a Térképkörök csak az egy részletben való bejárás számít). Az előző pontban szereplő leghosszabb és az ebben a pontban szereplő legszintesebb túra lehet ugyanaz a túra is. Táv és szintkülönbség tekintetében a rendezvények hivatalos (pl. TTT) kiírásai a mérvadóak.
(Igazolás módja: a túrázóra bízva. Meg kell adnod a korábbi legszintesebb túra nevét, távját és a teljesítés évét, valamint az ideit: "2016: Kinizsi Százas (2930 m), 2020: Mátra 115 (6760 m)")

5.) életed leggyorsabb túrája (min. 40 km vagy min. 90 km)

2020-ban teljesíts gyorsabban egy túrát, mint bármikor korábban. A túrának minimum 40 vagy minimum 90 kilométeresnek kell lennie. Az átlagsebességet kell figyelembe venni, így eltérő hosszúságú túrák is összehasonlíthatóak. Ha 40 km és 90 km közötti túrát választasz, az addigi leggyorsabb 40 km és 90 km közötti túrádnál kell gyorsabbnak lenned, míg ha 90 km felettit, akkor az addigi leggyorsabb 90 km felettidnél.
(Igazolás módja: a túrázóra bízva. Meg kell adnod a korábbi leggyorsabb túra nevét, távját, a teljesítés évét valamint a teljesítési időt és átlagsebességet, valamint az idei eredményt)

6.) legtöbb kéktúrázásod

2020-ban tegyél meg több füzetben igazolt távot az Országos Kéktúra ill. Kék Kör útvonalán, mint bármelyik korábbi évedben.
(Igazolás módja: Kéktúra füzettel.)

7.) legtöbb Térképköröd vagy instant körtúrád (min. 2 túra)

2020-ban teljesíts több Térképkört (Budai, Gerecsei, Mecseki) vagy más instant körtúrát (VérKör, DZD, stb.), mint eddig bármikor. Egyet többször is teljesíthetsz, valamint a Térképkörök több részletben is bejárhatóak.
Megkötés: legalább két körtúrát kell teljesíteni, és legalább az egyiknek Térképkörnek kell lennie.
(Igazolás módja: online teljesítői listával.)

8.) legtöbb pontod a Túralottón (min. 10 pont)Szerezz több pontot a Túralottón, mint eddig bármikor (azaz többet mint 2016-ban, 2017-ben vagy 2018-ban).
Megkötés: legalább 10 pontot kell gyűjtened 2020-ban, ehhez például 10 db 2 találatos kell, de 3-asból már kettő is elég, 4-es találatból pedig egyetlen egy is.
(Igazolás módja: a nyertesek online listájával.)

9.) legtöbb kerékpáros kilométered (min. 100 km)

Kerékpározz kerékpárversenyeken vagy más hivatalos sporteseményeken ill. kerékpáros teljesítménytúrákon többet, mint az eddigi években. A kerékpárral megtett kilométerek csak ide, ebbe a pontba számolhatóak el, a többi pont gyalogos túrákra vonatkozik.
Megkötés: legalább 100 kilométernek kell lenni az éves biciklis összkilométernek.
(Igazolás módja: a túrázóra bízva, megadva a megfelelő adatokat.)

10.) (egyik) kedvenc túrasorozatod folytatása

Teljesíts egy olyan túrát, amit zsinórban legalább 9. alkalommal, vagy nem zsinórban legalább 12. alkalommal abszolválsz. Mind a 9 (vagy 12) túrának a rendezvény azonos résztávjának kell lennie, azaz öt Kinizsi Százas és négy Kinizsi 40 nem számít kilences sorozatnak. Sorozatnak számít viszont, ha a túrának rendre a leghosszabb távján indulsz, és az évek során változott a leghosszabb táv ill. annak neve.
Megkötés: ehhez a ponthoz az instant körtúrák nem számíthatóak be.
(Igazolás módja: a túrázóra bízva, megadva a megfelelő adatokat.)

11.) első sikeres visszavágód (egy adott túrán)

Teljesíts egy olyan túrát, amin korábban már indultál, de feladni vagy rövidebb távra átnevezni kényszerültél, és idén érsz rajta először sikeresen célba. Az is elfogadható, ha az először feladott (rész)távnál 2020-ban hosszabb (rész)távon veszel részt. (Például 2014-ben feladtál egy Gerecse 30-at, de azóta sem teljesítetted sem a 30-as, sem az 50-es távot, és idén sikeresen teljesíted a Gerecse 50-et). Egy egyszerűbb példát, alapesetet tekintve: tavaly elindultál a Kinizsi Százason, de feladtad, ezzel szemben idén (életedben először) teljesítetted - máris sikerült a visszavágó. Nem kell, hogy ez legyen életed első visszavágója, de az adott túrán az elsőnek, azaz első sikeres teljesítésnek kell lennie.
(Igazolás módja: a túrázóra bízva, megadva a megfelelő adatokat.)

12.) kupa-fokozat túlszárnyalásod [új! 2020-tól]

Szárnyalj túl egy olyan túrakupát, melynek korábban egy alacsonyabb fokozatát / szintjét már megszerezted.. Például érj el az Ixi kupában egy olyan szintet, amit még korábban sosem, vagy ha eddig Kislépcsőid voltak a Lépcső kupában, szerezd meg a Nagylépcsőt. Vagy a Karácsony kupában a korábbi Kiskarácsony fokozat helyett a Nagykarácsonyt. De nem csak a Bakancsos Szurikáta T.E. mozgalmai számítanak, hanem bármi más, több fokozattal bíró kupa, pl. a Cartographia Kupa is.

Tehát ezek közül kell legalább hármat teljesítened, majd jelezned a cssandor kukac gmail pont com címen. Az Álom kupák a Kupák Polcára is felkerülnek. Díjazás: oklevél, kitűző és kupa (önköltségi áron, de a tárgyi díjazást nem kérő túrázók is felkerülnek a teljesítői listára).

Csetneki Sándor és a Bakancsos Szurikáta T.E. csapata, 2018.