Budai Térképkör:
Ami a térképen kifér! (82 km, +2453 m)

Alapinformációk | Teljesítők listája | Képek, beszámolók | Hasznos/szükséges fájlok

Tipp: további "instant" körtúrák hazánkban

Figyelem, jelzésváltozás a Budai Térképkörön! Irhás-ároktól (72,8 km) megszűnt a piros kereszt jelzés, helyette az együtt haladtó kék Mária-utat (és zöld négyzetet) kell követni, amíg Ördög-oromnál be nem csatalakozik fonódva a kék háromszög jelzésbe. Új track és térkép hamarosan, addig a régi tracket is lehet követni.

Bevezető

A Budai Térképkör egy 81,6 km-es, 2453 méternyi emelkedőt tartalmazó körtúra a Budai-hegységben, érintve a Pilis déli csücskét is. Egy túra- ill. terepfutó útvonal, mely csak jelzett turistautakon halad. A kiindulópontja és a célja Szépjuhászné, így tömegközlekedéssel és gépkocsival is könnyen megközelíthető. A kellően felkészülteknek javasoljuk az egy részletben történő teljesítést, de akár több, tetszőleges számú részletben is bejárható.

Az "ami a térképen kifér" alcím arra utal, hogy a Budai Térképkör a legnagyobb olyan kör, mely a Cartographia Kft. klasszikus Budai-hegység turistatérképén kifér, azaz ahol lehet, a legközelebb halad a térkép széleihez (mindezt úgy, hogy közben minél inkább az erdőben vezet, és nem lakott területen).

A Budai Térképkör ötletét a börzsönyi Kör (http://terepfutas.hu/a-kor/) és a vértesi VérKör (www.verkor.hu) adta, melyekhez több szempontból hasonlít (nem dátumhoz kötött, bármikor teljesíthető), viszont vannak lényeges különbségek is (nincs szintidő, nem igényel előzetes regisztrációt, választható a bejárás iránya, a technikai eszközökkel való útvonalkövetés-ellenőrzés helyett elsősorban a túrázó becsületére bízza azt). Az ötlet kidolgozásban Rakk Gyula és Zábrák Dénes Péter segített, és Fehérvári Máté is adott tanácsokat.

Útvonalvázlat, GPS track

Az útvonal vázlata (Rakk Gyula munkája) itt érhető el JPG formátumban, itt pedig PDF változatban, a GPX fájl (Zábrák Dénes Péter készítette a turistautak.hu adatait felhasználva) innen tölthető le. Az útvonal adatai, jelzésváltásai táblázatos formában itt (PDF) tekinthető meg és tölthető le.
Ide kattintva zoomolható Google térképen látható az útvonal, a túra szintrajza pedig itt található.

Miben más ez mint egy teljesítménytúra?

- Nincs szintidő, és akár több részletben is bejárható.
- Bármikor teljesíthető, évszaktól és napszaktól függetlenül.
- A bejárás iránya szabadon választható, de javasoljuk az óramutató járásával ellentétes irányú haladást.
- Nincsenek személyzettel ellátott ellenőrzőpontok, az útvonal követése a résztvevő(k) feladata, így a Budai Térképkör nem csak a fizikai felkészültség, hanem a becsületes útvonalkövetés próbája is (megjegyzés: hamarosan ellenőrzőkódok is lesznek majd az útvonal egyes pontjain).
- Nincs nevezési díj, ugyanakkor nincs ellátás sem, erről a túrázónak kell gondoskodnia.

Miben más ez mint egy jelvényszerző mozgalom?

A Budai Térképkör akár jelvényszerző mozgalomnak is tekinthető és akként is teljesíthető, de van néhány különbség is. A Budai Térképkörön nagyobb hangsúly van a teljesítési időn, hiszen van eredménylista is a leggyorsabb teljesítőkről. És a díjazás sem feltétlenül jelvény, hanem több tárgy (kitűző, jelvény, érem) is választható lesz.

Mi kell a Budai Térképkör teljesítéséhez?

Csak kitartás, megfelelő túrafelszerelés, és egy papírlap (ellenőrzőlap) a kérdésekre (doc, pdf) adott válaszok és idők leírásához. Elfogadunk GPS tracket is.

Miért jó a bő 80 kilométeres táv?

Mert már elég jelentős távolság ahhoz, hogy komoly kihívás és életre szóló élmény legyen a Budai Térképkör teljesítése, ugyanakkor nem annyira megterhelő, mint egy 100 km-es vagy hosszabb túra.

A Budai Térképkör szabályai

- A túrán mindenki a saját felelősségére indul.
- Az indulást NEM kell előre bejelenteni vagy regisztrálni (de valakinek azért szólj, ha egyedül indulsz az erdőbe).
- Egyedül vagy csoportosan is teljesíthető.
- A rajtidőt és a célidőt az indulónak (amennyiben szeretné, hogy a teljesítési ideje felkerüljön a weboldalra) fel kell jegyeznie és azt a teljesítés után el kell küldenie.
- A túra a Budai Tájvédelmi Körzet területén vezet, ezért kérjük, hogy a jelzett turistautakról senki ne térjen le.

Mennyibe kerül a Budai Térképkörön való indulás, és mit kap a teljesítő?

A Budai Térképkörön az indulás ingyenes. Amennyiben a teljesítő díszes, személyre szóló oklevelet és kitűzőt szeretne, ez esetben ezek önköltségi árát (300 Ft + postaköltség, Budapesten személyesen is átvehető) kell csupán kifizetni. Van már fém jelvény díjazás is, és érem díjazás is lehetséges lesz a későbbiekben (ezekhez szintén önköltségi áron jutnak majd a teljesítők). A hagyományos oklevél mellett minden teljesítő kap online oklevelet is.

A távot végigjárók felkerülnek továbbá a teljesítői listára is, és túrabeszámolóiknak, albumaiknak is linket vagy akár helyet biztosítunk a Budai Térképkör weboldalán.

Sikeres Budai Térképkör teljesítést és szép élményeket kívánok!

Csetneki Sándor
a Bakancsos Szurikáta Természetjáró Egyesület elnöke
cssandor [@] gmail [pont] com"Nem csak túrazokni: minden, ami túrázás."
Túrazokni túraportál, 2014. | impresszum | jogi nyilatkozat