Januárban szerezd meg a Január kupát!

Kezdd aktívan, sokat teljesítménytúrázva a 2017-es évet, és szerezd meg már január végére az első kupádat!

A Január kupa egy új és kétségtelenül érdekes és izgalmas túramozgalom. Nem lehetetlen teljesíteni, ugyanakkor nem is könnyű, és igényel némi tervezést, szervezést.
(mottó: "Ez legalább kupa bébi.")

Miről is szól?

Túrázz januárban...
a) legalább három hétvégén,
b) legalább négy túrán,
c) legalább öt megyét érintve,
d) a leghosszabb túrán (vagy a két legrövidebben együtt) legalább 66 km-t megtéve,
e) érintve egy legalább 777 méter magas hegycsúcsot vagy pontot,
f) a két legkevésbé szintes túrán összesen legalább 888 méter szintkülönbséget leküzdve,
g) teljesítve legalább egy olyan túrát, mely (vagy melynek egy résztávja) 2017-ben már legalább kilencedik alkalommal kerül megrendezésre.
Ezen feltételek mindegyikének teljesülnie kell a kupa megszerzéséhez.

És január után mi lesz?

Így van, ahogy elmúlt január, felkészül a február. A Január kupát ugyanezen feltételekkel ("január" helyére egyszerűen "februárt" helyettesítve, stb.) követi majd a Február kupa, Március kupa, és így tovább. De tovább is van ám.

Aki teljesít a Január, Február és December kupából legalább kettőt, megkapja a Tél kupát.
Aki teljesít a Március, Április és Május kupából legalább kettőt, megkapja a Tavasz kupát.
Aki teljesít a Június, Július és Augusztus kupából legalább kettőt, megkapja a Nyár kupát.
Aki teljesít a Szeptember, Október, November kupából legalább kettőt, megkapja az Ősz kupát.

Aki a Tél, Tavasz, Nyár, Ősz kupából legalább kettőt megszerez, megkapja a 2017 kupát. Tehát a 2017 kupa megszerzéséhez a hónap-kupák közül minimum négyet meg kell szerezni.

Részletek

Januári túrának számít az a túra, mely januári napon kezdődik vagy januári napon végződik. (Így adott esetben ugyanaz a - hónap végi / eleji - túra két egymást követő hónap kupájába is beleszámíthat.)

Az esetleg hét közben (pl. ünnepnapon, hosszú hétvégén) teljesített túrák az adott naptári hét hétvégéjéhez számítanak. Rendezői bejárás esetén a túra eredeti dátuma a mérvadó.

A TTT oldalán szereplő hivatalos teljesítménytúrák, valamint a hivatalos terepfutó versenyek, és a bármikor teljesíthető, kiírással rendelkező "körtúra" rendezvények is elszámolhatóak (pl. VérKör, Budai Térképkör). Ez utóbbiak közül két azonos nem számolható el egy hónapban.

Budapest területe és Pest megye külön megyének számít, így például egy Budapest közigazgatási határán belülről induló, de Pest megye területén végződő túrával két megye is érinthető az előírt ötből. Külföldi túrák esetén egy-egy ország egy megyének számít.

Hazánk legalább 777 méteres csúcsait megtalálod például a Wikipédiában is. Ilyen csúcsok a Mátrában, Bükkben, Börzsönyben, Zempléni-hegységben és a Kőszegi-hegységben vannak.

Ami a 9. rendezés kérdését illeti, nem fontos azon a (rész)távon indulnod, mely 9. alkalommal kerül megrendezésre, de fontos, hogy a túrának legyen egy legalább 9. alkalommal megrendezett (rész)távja. A rendezés számát az adott túra TTT adatlapján, a táv nevénél találod, egy négyzetbe írva.

Egy példa a megfelelő túrákra

Nézzünk egy januári túratervet, mely megfelel a feltételeknek.

január 7. Téli Körös 30, szint: 79 m
január 14. Börzsöny kapuja 45, szint: 1222 m
január 21. Téli Bakony 50, szint: 1541 m
január 28. Téli Mátra XL (40,5 km), szint: 1599 m

Legalább három hétvége: rendben.
Legalább négy túra: rendben.
A legalább öt megye is teljesül: Békés, Pest, Nógrád, Veszprém, Heves (a Börzsöny kapuja Pest és Nógrád megyét érinti, a Téli Mátra XL pedig Hevest és Nógrádot).
A leghosszabb túra ugyan rövidebb 66 km-nél, viszont a két legrövidebb összege 70,5 km, így a távval kapcsolatos feltétel is teljesül.
A legalább 777 méter magas csúcs érintése is stimmel, hiszen a Téli Mátra XL érinti a Kékestetőt.
A két legkevésbé szintes túra (Téli Körös 30 és Börzsöny kapuja 45) szintkülönbségének összege is jóval meghaladja a minimálisan előírt 888 métert.
A Téli Mátra XL 2017-ben már 22. alkalommal kerül megrendezésre, ez is megfelel a feltételnek.

Díjazás igénylése

A kupa megszerzését a cssandor kukac gmail pont com címre küldött e-maillel (csatolva a teljesített túrák okleveleinek fotóját) tudod igazolni. A díjazás oklevél, kitűző és online kupa, azaz a teljesítők neve felkerül a Kupák Polcára (de aki ragaszkodik a hagyományos kupához, kérhet azt is).

További mozgalmainkról itt olvashatsz.

Jó túrázást és jó játékot!
Csetneki Sándor