ISZKIRI

GYAKORI KÉRDÉSEK

nevezés | csomagszállítás | instantként is? | változások | hotdog | ellátás és vízvételi helyek | átnevezés a távok között | Iszkiri 100 vagy 110?

Nem kaptam e-mailben visszajelzést a nevezés után, biztosan regisztráltátok a nevezésem?

A nevezési felület nem küld automatikus e-mailt a nevezés után, ez szerepel is az űrlap bevezetőjében. Azonban az űrlapot kitöltve megjelenik egy "válaszát rögzítettük" felirat, és a nevezésed után általában pár órával, de legkésőbb egy napon belül felkerül a neved a nevezettek listájára, így leellenőrizheted, hogy minden rendben történt-e.

Kötelező online előneveznem?

Nem kötelező, a helyszínen is tudsz nevezni, várunk szeretettel Szárligeten akkor is, ha csak a túra előtti héten vagy akár a túra reggelén döntesz az indulás mellett. Persze érdemes online nevezned március 24. vasárnap éjfélig, mert akkor jelentős kedvezményt kapsz a nevezési díjból.

Van csomagszállítás Szárliget és Tata között?

Igen, van idén is, és a nevezésben foglalt szolgáltatások részét képezni.

Instant túraként teljesíthetem máskor is az Iszkirit?

Az Iszkiri jelenleg csak teljesíténytúra formájában létezik, de ajánljuk figyelmedbe a Nyuszinstant túrát, ami szintén a Vértes és a Gerecse ösvényein vezet, kis részben az Iszkiri útvonalát is érintve, szintén szárligeti rajttal és céllal. Mint látni fogod, egy elég különleges túráról van szó, hiszen a vértesi és a gerecsei szakasz is egy-egy nyuszit formáz. Mivel ez instant túra, így csaknem bármikor teljesíthető, nincs konkrét dátumhoz kötve.

Milyen változások vannak az Iszkiri túrában 2024-ben?

Az egyik változás, hogy idén van egy új távunk, egy éjszakai 35 km-es táv, ami Tatán az Est moziból indul, szárligeti céllal. Várunk ezen is szeretettel!

Lesz finom hotdog idén is?

Igen, természetesen!

Milyen további ellátás várható, és hol vannak vízvételi helyek?

A rajtban és Tatán:
Minden Szárligetről induló táv résztvevője kap egy hotdog-kupont, amit beválthat a rajtoláskor vagy Szárligetre visszaérve (a 35-ös és 42-es távok a rajtoláskor fogyasszák el, mert ők nem jönnek vissza Szárligetre), de a hotdog mellett várhatóan beváltható üdítőre is a hotdogos pultnál. Kap mindenki egy szelet csokoládét / édességet is. Emellett a Tatára átmenő távoknak jár egy Tatán az Est moziban beváltható kupon is 500 Ft értékben, ez azonban Szárligeten a cukrászdában is beváltható.
(A kuponokat jól tegye el mindenki - pl. pénztárcába -, mert csak ezekkel vehetőek igénybe a kuponos ellátások.)

További ellátás a szolgáltatás részeként:
Körtvélyespusztai elágazásnál nassolnivaló (pl. keksz, stb.) és vízvételi (szörp) lehetőség.
Tornyópusztai pihenőhelynél nassolnivaló és vízvételi (szörp) lehetőség, oda-vissza (éjszaka is).
Baji szőlőknél vízvételi lehetőség.

Ezen kívül vásárlási lehetőségek a túra útvonalán:
- A hotdogos pultban a kuponon felül is lehet vásárolni.
- Szárligeti cukrászda.
- Szárligeti Spar (állomás mellett)
- Körtvélyesen nyílt egy kis hamburgerezős büfé.
- Tatán pékség és további boltok.

Át tudok nevezni egyik távról a másikra?

Ezzel kapcsolatban kétféle filozófiát vallanak a túrák rendezői, és mind a kettő érthető és elfogadható. A Kinizsi Százas rendezői például azt vallják, hogy aki a 100-as távon elindul, az a 100-as teljesítését vállalta, ezért ha Dorogon, a 40-es táv céljában kiszáll, akkor nem számít 40-es teljesítőnek, mert nem arra a túrára nevezett, nem azt vállalta.

A legtöbb túra azonban nem ilyen szigorú az "átnevezések" tekintetében, az Iszkiri rendezősége is egy ennél megengedőbb filozófiát képvisel. Ha valaki elindul a 110 km-es távon, de Tatán úgy érzi, hogy már nincs kedve, ereje, motivációja visszagyalogolni az éjszakában Szárligetre, megkapja a 65-ös vagy 72-es (utóbbit akkor, ha megkerüli az Öreg-tavat) táv díjazását, oklevelét, kitűzőjét. Ez egyfajta védőhálót is jelent, és így a 110-es távról lemondók sem távoznak üres kézzel, hanem azért elismerjük a sikeresen teljesített távjukat. Ugyanakkor ez pszichésen még nehezebbé és értékesebbé is teszi a 110-es táv teljesítését, hiszen Tatán nagy a kísértés hogy "lenevezzen" az ember a kényelmes kiszállási pontnak köszönhetően (jó közlekedés vissza Szárligetre és Budapestre, stb.)

Most akkor a leghosszabb táv neve Iszkiri 100 vagy Iszkiri 110?

Kezdetben, 10 éve a táv a 100 km-hez állt közelebb, 103 km körül volt, így kerekítve a "százas" elnevezést kapta. Ez egyébként szokás a teljesítménytúráknál, a Gerecse 50 sincs például egészen 50 km, ahogy a Kinizsi Százas is sokáig 100 km alatt volt, talán most is. Előfordul fordított helyzet is, amikor a táv elnevezése szerényebb a tényleges távolságnál, a Mátra 115 például volt már csaknem 10 km-el hosszabb is a nevénél, illetve ilyen (volt) az Iszkiri is.

(Gyakori egyébként, hogy a 100 km körüli túrákat egyszerűen százasnak hívják, ez főleg a százasok "őshazájában", Csehországban és Szlovákiában jellemző, ahol úgy tudom már akár 80 km-es vagy 120-150 km-es túrákat is egyszerűen "sztovkának" emlegetnek.)

Az Iszkirivel az történt, hogy időről időre változott kicsit a Kéktúra útvonala amin nagyrészt a táv halad (valamint a vértesi kör is módosult többször), így lett a 103-ból 107 majd most már 109 km körüli a hossza, ezért úgy érezzük ideje most már 110-esnek hívni, bár ebben még nem vagyunk teljesen következetesek, de igyekszünk. Többen is szóvá tették korábban - valahol jogosan -, hogy miért 100 [km] van a jelvényre írva, ha ennél jóval többet gyalogoltak (100 km felett azért az a plusz 5-10 kilométer már soknak érződik és valóban az is), így idén már 110 lesz a jelvényre és az oklevélre is írva.

Hogyan tehetek fel további kérdéseket?

Ha ezen az oldalon nem kaptál választ valamilyen kérdésedre, akkor felteheted az alábbi címekre küldött üzenetben is:
cssandor@gmail.com vagy
bakancsos.szurikata@gmail.com

Bakancsos Szurikáta
Természetjáró Egyesület,
2024.