A játék ismertetése | Lépés ellenőrzése | Aktuális játszma

Sakktábla és természetjárás? Igen!

Íme a túrasakk, egy játék, amely ötvözi a sakkot a teljesítménytúrázással. A stratégiai gondolkodást, a sakk izgalmát a friss levegőn, hegyi ösvényeken végzett testmozgással.

Egy játék, ahol számít az egyéni, de a csapatteljesítmény is. Ahol a sakktudás mellett a teljesített túrák is döntenek a lehetséges lépésekről, vagy akár a győzelemről.

A szabályok, röviden:

A sakk a hagyományos sakkjáték szabályai szerint zajlik, lényegében egyfajta "levelező sakk".

Pontozás: minden szabályos lépés a lépő túrázónak egy pontot ér. Ha leüti az ellenfél egy figuráját, akkor viszont nem egy pont jár, hanem több:

Egy személy egy túráját csak egyszer használhatja fel. Egy csapat (szín) is csak egyszer használhat fel egy adott túratávot (de egy adott túra több teljesített távjával is lehet lépni). Csak a 2017-ben már sikeresen teljesített túrák számítanak.

No de ki lép?

Az, aki az előző lépés hitelesítése és közzététele után először beküld egy szabályos lépést, a megfelelő túra lefotózott oklevelével együtt. Naponta mindig (legfeljebb) egy, az első szabályos lépés kerül hitelesítésre. A csapatpont-részesedést csak a győztes csapat tagjai kapják meg. (A három napos lépésidő-korlát eltörlésre került)

A saját lépéseivel elért pontokat minden játékos megkapja, emellett a győztes csapat (szín) tagjai megkapják a csapat által összesen elért pontok negyedét is.

Egy játékos csak az egyik "csapatban" játszhat, tehát mindig csak a világossal vagy a sötéttel léphet, mindkét csapatba nem küldhet lépéseket.

Na de hogy jön a képbe a teljesítménytúrázás?

Úgy, hogy a teljesített túrák határozzák meg, hogy milyen lépések lehetségesek. Mindig az adott túra teljesített résztávjának pontos, a TTT weboldalán szereplő neve számít. Így például a "Bakonyi Nemszázas"-ként emlegetett túra(táv) "Nemszázas 107"-ként vagy "Vadegér 125"-ként érvényes. A túranévbe nem számítanak bele az esetleges zárójeles, stb. megjegyzések, pl. a "TF", mint terepfutó rendezvény).

A gyalogos mellett terepfutó és kerékpáros teljesítménytúrák is felhasználhatóak, hazaiak és külföldiek egyaránt - amennyiben szereplnek a TTT túranaptárban.

A lépésekre vonatkozó szabályok a következők:

A túratáv szavainak kezdőbetűi és a túratáv nevében szereplő számok határozzák meg, hogy az adott túrával (túranévvel) melyik mezőre lehet lépni (bármely mezőről oda lehet lépni, amelyről ez szabályos lépésnek számít). Természetesen sáncolás is lehetséges, ebben az esetben annak a mezőnek a kódját kell figyelembe venni, ahová a király lép.

Betűk (ezek határozzák meg a sakktábla oszlopait)

A betűk a túra nevében szereplő szavak kezdőbetűi. Tehát A Budai Hegység Távoli Csúcsai túrával az A, B, H, C oszlopokba lehet lépni (a T nem számít, mert a sakktábla mezőinek betűjelzése az A-H intervallumban van). Az ékezetes betűk (Á, É) elfogadhatóak A-ként és E-ként.

Ha egyik kezdőbetű sincs az A-H intervallumban, a legelső megfelelő betű számít (pl. Téli Körös túránál az E, mert TÉLI). Ilyenkor tehát csak legfeljebb egy betű jöhet számításba. Ha még így sincs benne olyan betű, ami jó lenne (pl. Iszkiri), akkor az "dzsóker", azaz bármely oszlopba lehet lépni az adott túrával.

Számok (ezek határozzák meg a sakktábla sorait)

Alapvetően a túra nevében lévő számjegyek jönnek szóba, például a Kinizsi 25-tel a 2-es vagy 5-ös sorba léphetünk.

Vegyük például a BUÉK 20 túrát.

B betűvel kezdődik, tehát a B oszlopba lehet lépni vele. Szerepel benne a 2-es számjegy, ezért a B2 mezőt határozza meg, viszont a 0 miatt még a többi páros sor is szóba jöhet, így a BUÉK 20-szal a B2, B4, B6 és B8 mezőkre léphetünk.

Néhány tovább példa:

Tipp: próbáld ki a lépés ellenőrzése funkciót!

Hogy lehet a játékhoz csatlakozni?

Egyszerűen küldj egy "TÚRASAKK" tárgyú e-mailt a cssandor-kukac-gmail-pont-com címre egy szabályos lépéssel (pl. C2 - C4), és küldd el annak az oklevélnek a fotóját, mely igazolja, hogy a C4 mezőre léphetsz. (pl. a Csepel 50 túrával lehetséges, hiszen C-vel kezdődik, és a 0 számjegy miatt bármely páros sorba, vagy akár az 5-ösbe is léphetsz vele). A játékhoz bármikor tudsz csatlakozni, az eddigi állást itt tekintheted meg.

Meddig tart a játék, és mi a nyeremény?

A játék 2017 év végéig tart - addig akár több sakkjátszma is lejátszásra kerül. A játék minden résztvevője kap oklevelet és kitűzőt, az a három játékos pedig, aki a legtöbb pontot éri el, ezen felül sakk-készletet és kupát nyer.

Jó túrázást és jó játékot!
Csetneki Sándor