bemutatkozáshírektúrákkupákcsatlakozom!

Turistajelzés Bingó

Teljesítménytúra kupa, ami egyfajta társasjáték is? Ahol nem "csak" gyalogolni kell, hanem egy kicsit tervezni is, és megpróbálni belelátni a többiek fejébe? Ahol nem feltétlenül az éri el a legjobb eredményt, aki a legtöbbet gyalogol, hanem aki gondosabban tervez, ill. kevésbé ismert túrákat is teljesít?

Igen! Ez a Turistajelzés Bingó.

A feladat: elmenni legalább három teljesítménytúrára, gyalogolni összesen legalább 100 kilométert, és kitölteni a Turistajelzés Bingó szelvényt.

Ahogy a kihívás nevéből is sejthető, a turistajelzéseknek különösen fontos szerepük van a játékban, ugyanis a jelzésváltások szerepelnek a Bingó szelvények kockáiban.

A szelvény kitöltésének szabályai

A szelvény 16 mezőjébe egy-egy jelzésváltást kell beírni. Nézzünk pár példát:

Kinizsi Százason a koldusszállási elágazásnál a kék jelzésről a sárgára váltunk, így ez a 9-es mezőbe (K oszlop, S sor metszése) írható. Tehát az oszlopok jelzik, hogy milyen színű jelzésRŐL váltunk, a sorok pedig azt, hogy milyen színű jelzésRE (a mezőbe például így írhatjuk: K100, Koldus).

A Gerecse 50-en Bányahegynél a zöld jelzésről váltunk a kékre, ezért az a 4-es mezőbe írható (például így: G50, Bányahegy).

Szintén a Gerecse 50-en Pusztatemplomnál a sárga jelzésről a pirosra váltunk, így ezt a 7-es mezőbe írhatjuk (például így: G50, Pusztatemplom).

A kiemelt átlóban (1-es, 6-os, 11-es és 16-os mező) azonos színű jelzésváltások írhatóak, például amikor a Kinizsi Százason Hegyeskőnél a kék keresztről a kék sávra váltunk (így ez az 1-es mezőbe írható). A kiemelt átlóba írhatók olyan pontok is, ahol nincs jelzésváltás, de az adott színen kilátót vagy forrást érintünk. Így például a Piros 85-ről a 6-os mezőbe írható a János-hegyi Erzsébet-kilátó.

Egy mezőbe csak egy jelzésváltás írható, és a jelzésváltásnak a túra hivatalos útvonalán kell lennie.

Mind a 16 mezőt ki kell tölteni, hiányosan kitöltött szelvény nem értékelhető.

Egy túrázó nem csak egy, hanem akár kettő vagy három szelvényt is kitölthet (többet nem). Ezek közül a pontozáskor a legmagasabb pontszámot elért szelvényt vesszük figyelembe.

Fontos, hogy csak sikeresen teljesített túrák pontjait, jelzésváltásait írhatjuk fel a szelvényre. A szelvényt legalább három túra pontjaival kell kitöltenünk (tehát egy vagy két túra adataival akkor sem lehet feltölteni, ha azokon elég jelzésváltás van a 16 mező kitöltéséhez).

Aki két vagy három szelvénnyel is játszik, annak figyelnie kell arra is, hogy egy túrát csak egy szelvényre írhat. Pl. a Gerecse 50-re való hivatkozás csak egy szelvényen szerepelhet.

Pontozás

- Minden egyes olyan mező, amit más játékos nem írt, egy pontot ér. Ha pl. a Kinizsi Százas koldusszállási elágazását más játékos is írta 9-es mezőbe, akkor azt nem ér pontot egyik játékosnak sem - ha viszont egyikük a Gerecse 50-en érintette azt a pontot, és Gerecse 50 megjelöléssel írta a szelvény 9-es mezőjébe, akkor mindketten kaphatnak rá pontot, mert így különbözőnek számítanak. Tehát így maximum 16 pont gyűjthető.

- Minden egyes olyan sor és oszlop, ami "teljes", azaz minden mezője olyan, hogy különbözik a többi játékosétól, egy pontot ér. Tehát így maximum 8 pont gyűjthető.

- Ugyan ez vonatkozik a kiemelt átlóra is, ez további egy pontot ér.

- Azok a helyek, jelzésváltások, ahol a túrázó fényképet is készít (felismerhető képet a túra napján, melyen legalább egy turistajelzésnek is látszódnia kell, valamint egy "BINGÓ" feliratú, a fényképen olvashatóan szereplő cetlinek), további fél pontot érnek. Ezek akkor is járnak, ha más játékos is megjelölte az adott mezőben azt a túrát és helyszínt. Így akár 8 pont is gyűjthető.

- Ha a túrák legalább 5 tájegységet, hegységet érintenek, azért további 5 pont jár (4 tájegységért nem jár pont, és 6-ért is 5 pont jár).

- A szelvényen legalább 3 túra pontjainak kell szerepelnie. Minden további túra egy plusz pontot ér (tehát 5 túra esetén 2 pont jár, de legfeljebb 4 pont gyűjthető így, azaz ezen részpontok száma 7 túrával már maximalizálható).

Összesen maximum 42 pont gyűjthető egy szelvénnyel, abban az esetben, ha minden plusz pontot kihasznál, és egyik jelzésváltást sem írta másik játékos az adott túrával.

Azonos pontszám esetén az a szelvény ér többet, amelyiken több túra szerepel. Ha a túrák száma is azonos, akkor a túrákon megtett kilométer a döntő.

Mindenki, aki legalább egy szelvényt teljesen kitölt, jogosult a díjazására, az első három helyezettet pedig külön kiemeljük, és ők kupára is jogosultak (a többi játékos is felkerül a dicsőséglistára, és oklevelet, kitűzőt kapnak).

A kupát félévente lehet megszerezni, az év első és második félévében.

tipp:
a pontozásról itt olvashatsz még részletesebben, ábrákkal és táblázatokkal
próbáld ki a pontszámító kalkulátort is!

Kérdések és válaszok

- Miért kell fénykép is?
- A fénykép nem kell, csak plusz pontot jelent. És azért jelent plusz pontot, mert mutatja, hogy a játékos tudatosan készül a Turistajelzés Bingóra.

- Mi az értelme ennek a Turistajelzés Bingónak?
- Alapvetően egy játék, de nagyon szép oklevél, kitűző és akár kupa is jár érte (kupa az első három helyezettnek). Ráadásul izgalmas, hiszen az utolsó pillanatig változhatnak az esélyek, és szinte bárki megnyerheti, aki kellően komolyan veszi a kiírást és figyelmesen gyűjti a pontokat. Tovább fokozza az izgalmat, hogy jellegéből adódóan könnyen előfordulhat, hogy valaki nem árulja el, hogy részt vesz-e a Turistajelzés Bingóban.

- Miért nem kapok pontot az adott mezőre, ha azt más is írta?
- Így a játék kap némi stratégiai elemet, "szerencsejáték/sors faktort", és arra ösztönöz, hogy elgondolkodjunk, hogy vajon más is írja azt a jelzésváltást rajtunk kívül? Ezen interakció így a kevesebbek által ismert, nehezebb, vagy távolabbi, ill. kevésbé tömegtúra jellegű rendezvények felkeresésére motivál.

- Azt értem, hogy mondjuk a Koldusszállási elágazás különbözőnek számít aszerint, hogy a Gerecse 50-en vagy a Kinizsi Százason érinti az ember. De egy adott túra különböző résztávjai is különbözőnek számítanak ilyen szempontból?
- Igen, a résztávok is különbözőnek számítanak.

- Egy túráról csak egy jelzésváltást írhatok a szelvényre?
- Nem, dehogy, akár sokat is. A lényeg, hogy legalább három túra jelzésváltásait, helyeit kell a szelvényre írni. Tehát "szélsőséges esetben" pl. azt is lehet, hogy a 16 mezőt úgy töltöd ki, hogy 14 egy túráról van, és hiányzó kettő pedig két másik túráról.

- Akkor itt nincs is kilométer-limit?
- De van, mármint egy szelvényen legalább 100 kilométernyi teljesítménytúrának kell lennie. Felső korlát nincs.

- Csak hivatalos teljesítménytúrák számítanak?
- Igen, a Turistajelzés Bingóban csak hivatalos teljesítménytúrák számítanak, a terepfutó versenyek vagy a bármikor teljesíthető túrák (pl. Vérkör, Budai Térképkör) nem. Csak Magyarország területén lévő jelzésváltások, helyek szerepelhetnek a szelvényen.

- Ha mondjuk piros sávról kék keresztre váltok, akkor azt beírhatom a szelvényre?
- Persze, nem csak a "sávról sávra" váltások szerepelhetnek a szelvényen, hanem az egyéb jelzések is. Az említett esetben pirosról kékre váltasz, tehát a 2-es mezőbe kell írni.

- Akkor a Sárga 70-ről ill. a Piros 85-ről nem sok jelzésváltást írhatok a szelvényre...
- Így igaz, bár egy-egy érintett forrást vagy kilátót beírhatsz, a Sárga 70 esetén a 11-es, a Piros 85 esetén pedig a 6-os mezőbe.

- Egy túra adott pontja csak egy mezőbe írható?
- Alapvetően igen, de az oda-vissza haladó túráknál adódhat különleges eset, hogy akár két helyre is be lehet írni. Például az Iszkiri 100-on a koldusszállási elágazás az odafelé kék-sárga jelzésváltás, visszafelé pedig sárga-kék, így vagy a 9-es, vagy a 3-as mezőbe írható, vagy akár mindkettőbe.

- Szóval itt nem az kapja a legtöbb pontot, aki a legtöbbet gyalogol vagy a leggyorsabb. Akkor ki?
- Aki a legtöbb olyan jelzésváltást felírja, amit más nem, és ügyesen gyűjt plusz pontokat is, például tudatosan, fényképek készítésével, vagy akár azzal, hogy legalább 5 tájegységben túrázik.

- Mivel igazolom a túrák teljesítését?
- Alapvetően bizalmi alapon megy, ha beírod, elhisszük hogy teljesítetted az adott túrát. Ha mégis kétség merül fel, kérhetünk fotót az okleveledről.

- Most akkor mennyivel kapok kevesebb pontot, ha egy adott mezőbe írt túra és jelzésváltás egyezik valaki máséval?
- Ez esetben három ponttal kapsz kevesebbet, hiszen nem kapod meg az adott mezőért, sorért és oszlopért járó pontot. Ha a főátlón van az érintett mező, akkor még egy ponttal kevesebbet kapsz, hiszen akkor a főátló teljessége is "sérül". Több "duplikált" mező esetén azok elhelyezkedésétől függ a pontveszteség.

- Miért kellett ez ennyire elbonyolítani?
- Nem olyan bonyolult azért ez, és így érdekes. Ha bármi kérdésed van, tedd fel nyugodtan!

- De így akkor össze is tudok beszélni a többiekkel, hogy ki melyik túrán melyik jelzésváltást írja....
- Persze, a háttérben "szövetségeket" köthetsz (ez nem tilos és nem is tudjuk ellenőrizni), de azért minden játékossal nem tudsz összebeszélni. Másrészt mi van, ha valaki két vagy három szelvénnyel játszik (ami lehetséges a szabályok szerint), és az egyik szelvényével direkt "kiüti" a te meződet, mezőidet? Ezért inkább azt javasoljuk, a játék tisztasága és izgalma miatt is, hogy mindenki próbálja titkolni a saját mezőit.

- Akkor itt nem is érdemes sokat gyalogolni?
- De, azért érdemes, ugyanakkor nem feltétlenül csak ez dönti el, hogy ki hány pontot ér el. De aki többet gyalogol, az több túrából válogathat jelzésváltásokat a szelvényére, így plusz pontokhoz jut a kiírásnak megfelelően, ill. akár több szelvénnyel (maximum három) is játszhat.

- Számít az, hogy ki mikor küldi be a szelvényét? Előnyben van az, aki előbb?
- A beküldés idejének nincs jelentősége.

- Mi számít jelzésváltásnak és mi nem?
- Jelzésváltásnak számítanak a túra hivatalos útvonalán érintett jelzésváltások. A jelzésváltásnál figyelembe kell venni az útvonal haladási irányát, csak ennek megfelelően írható a jelzésváltás a szelvényre (tehát egy sárgáról kékre jelzésváltás csak a 3-as mezőbe írható, a 9-esbe nem).
Ha az útvonal mondjuk a kék sáv jelzésen halad, de egy szakaszon csatlakozik bele a sárga sáv jelzés (úgy, hogy a kék sáv folyamatosan együtt fut a sárga sávval), az nem számít jelzésváltásnak.
Hasonló eset, és ugyan így nem számít jelzésváltásnak, ha például a piros és a zöld sáv együtt fut, majd egy idő után a piros sáv leválik az útvonalról és a zöld sávon haladunk tovább.

- Mikortól lehet gyűjteni a túrákat, jelzésváltásokat?
- A játék 2015. július 18-tól indul, és 2015. december 31-ig tart. Tehát 2015. július 18. előtti túrák nem írhatóak a szelvényre! A 2016. január eleji "sorsolás", pontosabban elemzés után derül ki, hogy ki nyerte a Turistajelzés Bingó első félévét, és igény esetén indul a következő félév.

- Mi a szelvények beadásának módja és határideje?
- A szelvényeket lefényképezve (olvashatóan, azonosíthatóan) vagy beszkennelve kell elküldeni, esetleg személyesen átadni. A beküldési határidő 2016. január 1. 23:00.

- Honnan tudom letölteni a szelvényt?
- Innen!
(Figyelj arra, hogy a mezőkbe olvashatóan és egyértelműen azonosíthatóan írd fel a túra nevét, több résztáv esetén a távját, és hogy melyik elágazásról van szó. Ha nem fér ki az adott mezőbe, nyugodtan írd fel a szelvény hátoldalára, a mező sorszámával együtt.)

- Hol olvashatok még információkat a pontok számításáról, hogy jobban megértsem?
- Ezen a linken.

Jó túrázást és jó játékot kíván a Bakancsos Szurikáta Természetjáró Egyesület!

Bakancsos Szurikáta Természetjáró Egyesület, 2015.
Túrazokni túraportál